• November 27, 2021

Alweer zo’n 2 jaar lang blog ik met heel veel liefde en plezier over de meest uiteenlopende dingen die me bezig houden. Werkelijk van alles komt voorbij op mijn blog. Je begrijpt natuurlijk dat een blog – en alles daar omheen – enorm veel tijd kost. Je blog moet je daarom vaak tussen de drukte van werk en je sociale leven zien te proppen. Hoe ik dat doe en waar ik tegen aanloop vertel ik je vandaag.

img_2861

Ik denk dat je pas beseft hoe veel tijd je kwijt bent aan je blog, als je zelf een blog hebt. Het is veel meer dan ‘even’ een artikeltje typen. Zeker voor iemand met ADHD is dat soms nog niet zo makkelijk 😉 Mijn concentratie is vaak van korte duur.. En dan komen er nog foto’s bij kijken, die niet altijd in één keer lukken, maar die vervolgens ook nog bewerkt moeten worden. Dan komt er nog het ‘SEO-gedeelte’, ook dat stukje kost tijd. Vervolgens deel ik het artikel nog op mijn Facebookpagina, en daarna ook nog in diverse daarvoor bestemde groepen. Naast dit alles houd ik ook nog mijn mail en andere social media bij zoals Twitter en Instagram. Allemaal leuk en aardig, maar dit alles kost tijd. Heel. Veel. Tijd.

Bloggen is een hobby

Ik denk dat bloggen inmiddels tot mijn grootste hobby ooit is uitgegroeid. Ik ben er al ruim 2 jaar dagelijks mee bezig. Het zit zo in mijn systeem! Even wat foto’s maken van nieuwe producten, blogjes lezen, reageren bij andere bloggers, reacties beantwoorden.. Dagelijkse koek! Maar soms moet ik mezelf wel een halt toe roepen. Hallo, het is maar een hobby! Ik verdien er geen geld mee, dus waarom moet ik vanmezelf soms nog ’s avonds nog het artikel voor de volgende dag afmaken? Omdat ik in mijn hoofd heb om een x aantal keer te posten?! Bloggen is een hobby, en een hobby moet leuk blijven. Dit betekent ook dat het soms voor kan komen dat er een (extra) dag niets online komt. So be it.

Iets (anders) leuks doen, of toch nog even dat artikel aftikken?

Ik heb mezelf er vorig jaar op betrapt dat ik soms ‘geen zin’ had om de deur uit te gaan. Prima, dat kan. Ik ben hier eens kritisch naar gaan kijken en kwam tot de conclusie dat mijn blog soms de oorzaak was. Mijn artikel was nog niet af, of ik moest nog foto’s maken, dat soort dingen. Ho, stop! Dit kon niet de bedoeling zijn! Bloggen, leuk en aardig, maar dit mag wat mij betreft niet ten koste gaan van andere belangrijke dingen. Dingen die offline gebeuren. Want het ‘offline leven‘ is wat mij betreft veel meer waard.

Bloggen maakte me onzeker

In de 2 jaar dat ik blog heb ik al een aantal blogdipjes gehad. Soms doordat ik gewoon niet lekker in mijn vel zat, maar soms ook doordat mijn blog mij niet gaf wat ik zocht. Achteraf weet ik dat ik misschien wel verkeerde dingen zocht, of mijn verwachtingen verkeerd lagen. Door mijn onzekerheid zocht ik bevestiging in het bloggen. Ik wilde voelen dat ik het goed deed, dit hoopte ik te bereiken door veel reacties te krijgen, maar ook door stijgende bezoekersaantallen. Ik zal er niet omheen draaien, mijn blog is geen sneltrein, de bezoekersaantallen groeien, maar niet mega snel. Dit zorgde voor nog meer onzekerheid, en geloof mij, daar word je niet vrolijk van. Soms heb ik zelfs overwogen te stoppen. Gelukkig heb ik dit nog steeds niet gedaan en hebben gesprekken met mijn omgeving en andere lieve bloggers ontzettend geholpen.

img_2862

Prioriteiten

Ik denk dat prioriteiten stellen een belangrijk punt is als het aankomt op balans vinden. Vragen als “wat vind ik belangrijk” en “waar word ik op dit moment écht gelukkig van” kunnen je helpen om te bepalen wat je wil. Zoals ik al zei, bloggen zit zo in mijn systeem dat ik soms amper door heb dat ik ermee bezig ben. Dan kom ik thuis, pak ik de laptop en begin ik te typen. Tot ik bij mezelf denk “Jeetje, wat ben je nou eigenlijk aan het doen?!”. Op dat moment ben ik doodmoe en wil ik eigenlijk gewoon even niks. Steeds vaker kies ik dan voor mezelf in plaats van mijn blog. En weet je, dat voelt zo goed!

Als ik een dagje vrij ben pak in de ochtend ook vaak meteen de laptop erbij. Voor ik het weet is het alweer 4 uur in de middag. Dan heb ik echt geen zin om nog het huis te poetsen! Resultaat? Een volle wasmand, een rommelige kamer en een vieze vloer. Wat voor mij goed werkt is om de dag te starten met alle dingen die ‘moeten’ gebeuren, zoals boodschappen, het huishouden en allerlei andere verplichtingen. Het voelt zoveel beter om dat eerst te doen, en vervolgens alleen maar de leuke dingen!

Balans

Het komt erop neer dat balans gewoon heel belangrijk is. Wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken en andersom. De ene persoon heeft een mega druk sociaal leven, en hierdoor wellicht minder tijd om te bloggen. Terwijl een ander juist vooral thuis is en hierdoor meer tijd heeft. Belangrijk is vooral om voor jezelf helder te hebben waar je prioriteiten liggen en hoe je ervoor zorgt dat je dingen doet waar je gelukkig van wordt. De rest gaat vanzelf…


Hoe zorg jij voor balans met betrekking tot je blog en andere zaken? Heb je nog tips?

0