Geen widgets gevonden in de zijbalk
DIY dinsdag! Stoer hoofdbord van steigerhout

Het staat altijd zo mooi, dat steigerhout! Erg stoer en het heeft een ruige uitstraling. En je kunt er talloze dingen mee maken; wandborden, meubels, hondenmanden, kapstokken.. noem maar op!
Ik besloot een steigerhouten achterwand/hoofdbord te maken voor ons bed. Benieuwd hoe? Kijk maar even mee!

Ik wilde de slaapkamer graag wat gezelliger maken en door zo’n hoofdbord krijgt je slaapkamer meteen een compleet andere look! En heel moeilijk is het ook niet! 🙂 Hieronder mijn stappenplan en de benodigdheden.

Benodigdheden:
– 10 steigerplanken (nieuw of gebruikt steigerhout) van 2 meter lang, onder andere verkrijgbaar bij Praxis
– twee houten latten van ong. 1,75m lang (hier schroef je de steigerplanken uiteindelijk op) (mijn latten waren zo’n 3x3cm dik)
– schroefmachine
– schroeven
– schuurmachine (of schuurpapier)
– zaag + waterpas
– evt. beits (bv. whitewash of greywash)
– iemand die je helpt om dingen aan te geven/vast te houden 🙂

Tijd om aan de slag te gaan!

Eerst ga je de planken schuren ter voorkoming van splinters. Kijk welke kant van de plank het mooiste is (dit wordt de voorkant van het hoofdbord) en begin maar met schuren! Het makkelijkste is om dit met een schuurmachine te doen, maar met los schuurpapier is ook mogelijk. Zorg dat alle splinters verwijderd zijn en het wat gladder aanvoelt allemaal.
Tip: schuur niet al te lang; zo verpest je het ruige uiterlijk van het steigerhout.

Als alle planken geschuurd zijn is het tijd voor de beits. Je kan het natuurlijk ook naturel houden, dan kun je deze stap overslaan. Ikzelf heb met whitewash beits (Praxis) de planken beschilderd.

Nu gaan we aan de slag op de slaapkamer! Beslis waar je de wand wil hebben en schroef daar de twee latten horizontaal boven elkaar tegen de muur aan. Eentje op zo’n 25 cm boven de grond en eentje op zo’n 170cm boven de grond. Op deze twee planken schroef je dadelijk de steigerplanken vast, zodat je niet heel veel in de muur zelf hoeft te schroeven.

Laat die planken maar komen! Deze schroef je verticaal vast, boven en onder op de houten latten. Ik heb zowel aan de boven- als onderkant 2 schroeven per plank gebruikt. Steigerplanken zijn 20cm breed, dus 9 planken van 20cm komen uit op 1.80m hoofdbo

Met de 10e steigerplank heb ik een horizontale plank gemaakt om spulletjes op te kunnen zetten. Dit is natuurlijk aan jezelf of je dit wil of dat je het gewoon bij de planken zelf houdt. Ik vond het wel leuk omdat ik van accessoires hou en het leuk vind om spulletjes steeds af te wisselen voor een nieuwe look.

De hoogte (en diepte) van deze plank kun je zelf bepalen. De mijne is zo’n 10cm diep (de plank is in de lengte doormidden gezaagd voor ik de planken ging beitsen) en bevestigd op zo’n 1.60m hoogte.
De plank hou je (waterpas) tegen het hoofdbord aan en je schroeft er de schroeven links en rechts schuin in. Eventueel boven en onder om extra stevigheid te creeeren.

Nu is je hoofdbord klaar! Tijd om het bed er tegenaan te schuiven en om te decoreren! YAY!

Buenas noches
Sweet dreams
Bonne nuit
Slaap lekker! 🙂

Door admin