• 01/07/2022

‘Nee’ zeggen doen we regelmatig. Het zit zo in ons systeem, maar soms is dat nog best lastig. Ook ik heb hier soms wel moeite mee. Wat mijn valkuilen zijn en waarom ik hier moeite mee heb lees je in dit artikel. Ik ben benieuwd of jij je hierin herkent!

In het leven loop je geregeld tegen situaties aan waarin het belangrijk is om voor jezelf op te komen. Een onderdeel hiervan is ‘nee’ zeggen. Een drieletterig woord, maar het kan toch knap lastig zijn. ‘Nee’ zeggen is namelijk vaak niet waar een ander op gehoopt had. Het kan dus zijn dat je hierdoor een ander teleurstelt. Althans, zo voelt het voor mij.

In het verleden heb ik hier heel erg veel moeite mee gehad. Als een collega vroeg of ik extra wilde werken dacht ik daar niet over na en stemde ik in. Als een vriendin me om een gunst vroeg zei ik ook gelijk ‘ja’. Of dat extra werken mij nou uitkwam of niet, ik deed het gewoon. Omdat ik mijn collega niet wilde teleurstellen en hoopte dat hij/zij mij hierdoor aardig zou vinden. Achteraf gezien natuurlijk onzin, ik kan me niet voorstellen dat je collega je meteen niet meer aardig/leuk vindt als je een keer ‘nee’ zegt, toch?!

Voor jezelf opkomen

Als je onzeker bent is voor jezelf opkomen niet zo vanzelfsprekend. Het kan zelfs erg moeilijk zijn. Je wil namelijk niet opvallen op een negatieve manier. En door ‘nee’ te zeggen krijg ik wel het gevoel dat ik een ander tekort doe of teleurstel. Ik verplaats me dan in de ander en vul in wat deze persoon zou kunnen denken. Dingen als “pfff, heb je haar weer hoor, ze zegt weer ‘nee” zijn gedachtes die geregeld voorbij komen. De valkuil van overal ‘ja’ op zeggen is dat mensen hierdoor het gevoel krijgen dat jij toch wel ‘ja’ zegt. Het wordt een gewoonte en voor je het weet ben jij weer de lul. (Kon het even niet treffender verwoorden) 

When you say ‘yes’ to others, make sure it doesn’t mean you say ‘no’ to yourself

Deze quote heb ik ooit ergens gelezen en ik vind ‘m nog steeds zó goed! Als je ergens ‘ja’ op zegt is het belangrijk dat je hier volledig achterstaat. Het zou toch te gek zijn als jij je in allerlei bochten wringt om een ander tegemoet te komen, maar jouw eigen planning hierdoor helemaal in de soep loopt?!

‘Nee’ is ook oké.

Gelukkig kan ik steeds beter ‘nee’ zeggen. Soms is het gewoon belangrijk om voor jezelf te kiezen en te doen waar jij je prettig bij voelt. En als dat betekent dat je een ander op dat moment niet uit de brand kunt helpen dan is dat zo. Hoewel ik heel veel over heb voor een ander vind ik het ook steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat het goed met mij gaat. En als dat soms betekent dat ik hierdoor ‘nee’ moet zeggen dan is dat helemaal prima.