• 01/07/2022

Een tijdje geleden vond ik een persbericht in mijn mailbox over het merk Urtekram. Eerlijk? Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat komt ook omdat ik soms een beetje late to the party ben, haha. Daardoor niet minder leuk natuurlijk, want er gaat niets boven nieuwe merken testen! Vandaag daarom ook een uitgebreide review van 4 Urtekram producten uit de kokos lijn.

Over Urtekram

Urtekram is niet de meest standaard naam die je kunt bedenken. De naam is namelijk ook van Deense oorsprong, aangezien het een Deens merk betreft. Urtekram is afgeleid van het Deense woord “urtekræmmer”, wat rondreizende kruidenier betekend. In Denemarken is het heel normaal dat je gewoon bij de supermarkt terecht kunt voor biologische producten. Urtekram mag zich dan ook de grootste biologische groothandel van Scandinavië noemen. Niet geheel onterecht als je bedenkt dat dit merk momenteel ruim 1100 producten op de markt heeft gebracht. Het merk wordt momenteel in 36 landen over de hele wereld verkocht en dit heeft ervoor gezorgd dat Urtekram is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat deze visie met grote passie over de wereld wordt verspreid. De visie van Lisbeth Damsgaard en Ronnie McGrail is namelijk om de wereld ‘groener’ te maken.

Alle producten van Urtekram zijn biologisch en dragen het COSMOS ORGANIC certificaat van Ecocert Greenlife. Tevens bevatten de producten geen parabenen en synthetische conversingsmiddelen die de endocrien verstoren, en daarnaast zijn ze gemaakt van plantaardige ingrediënten en zonder petrochemische ingrediënten. Als je last hebt van een parfum- glutten of lactose allergie kun je ook slagen bij Urtekram. Ook zijn de producten cruelty free én vegan.

Leave in spray conditioner

Deze kokos leave in conditioner zit een vrij sprayflacon en bevat maar liefst 250ml. Hier kun je wel even mee vooruit! Op de verpakking zie ik staan dat dit product voor 99% van natuurlijke oorsprong is. De naam zegt het al, maar het is natuurlijk de bedoeling om de spray niet uit te spoelen 😉 Persoonlijk breng ik dit het liefste aan op handdoek-droog haar. Dat is namelijk wanneer mijn haar de meeste klitten bevat en zo’n spray wel een uitkomst is. De leave in spray conditioner van Urtekram belooft de vochtbalans van je haar op peil te houden, droog haar te voorkomen, je haar klitvrij én zacht te maken. Stiekem hoopte ik op een heerlijk aanwezige kokosgeur, maar toen kwam ik toch van een koude kermis thuis. Ik dacht even dat het aan mij lag, maar ik ruik echt geen kokos. Ik heb nog mensen in mijn omgeving gevraagd, maar ook zij roken het niet, of slechts minimaal. Anderzijds ook niet gek als je bedenkt dat al deze producten grotendeels van natuurlijke oorsprong zijn en geen/weinig ‘onnodige’ ingrediënten bevatten.

Een belangrijkere vraag is “doet het product zijn werk?”. Daarover ben ik dan wel enthousiast! Mijn haar voelt een stukje zachter aan dan wanneer ik dit niet gebruikt hebt. Mijn haar is makkelijker door te kammen en voelt lekker zacht en verzorgd aan.

Body lotion

Deze body lotion zit in een handige – en hygiënische – pompflacon. ‘Yay’ voor pompflacons! Werkt makkelijk, snel, en je hebt geen last van glibberige handjes. Deze is zelfs voor 100 % van natuurlijke oorsprong. Noem me dom, maar ik wist eerlijk gezegd niet dat dit kon.. Deze body lotion bevat kokosolie en hyaluronzuur en helpt op een natuurlijke wijze je huid te verzorgen en verzachten. Hoe je dit moet gebruiken hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen, dus dat spreekt voor zich. Ook bij dit product ruik ik geen hele duidelijke kokosgeur, maar ik vind het in dit geval erg lastig te omschrijven. De geur is in ieder geval heel subtiel en blijft niet lang hangen. Voor een body lotion verzorgt het mijn huid enorm goed. Stukken beter dan de gemiddelde body lotion die ik in huis heb. Ik denk dat dit vooral door de kokosolie komt! En oh, goed om te vermelden is dat deze body lotion géén vettig plaklaagje achterlaat 🙂

Shampoo

Omdat ik mijn haren een tijdje geleden in een mooie balayage heb laten verven gebruik speciale shampoo voor geverfd haar. Toch heb ik deze shampoo van Urtekram ook willen testen, anders is het zo lastig om mijn mening te geven natuurlijk! De shampoo schuimt goed, terwijl ik dit eigenlijk niet had verwacht. Dus dat is een pluspunt! Deze shampoo is enorm geschikt voor droog en beschadigd haar. Hij bevat namelijk kokosnectar extract. Kokos staat erom bekend om zijn voedende en verzorgende eigenschappen. Deze kokos shampoo reinigt mijn haar op een milde wijze, en na het wassen voelt het lekker aan. Mijn vriend zal deze shampoo met alle liefde verder opmaken 😉

Douchegel

Deze kokos douchegel zit ook weer in een pompflacon, erg fijn! Deze douchegel bevat biologische kokosnectar en diglycerine. Dit helpt bij het natuurlijk reinigen en vocht inbrengen van de normale huid. De geur is net zoals de andere producten vrij neutraal. Ik vind de douchegel vrij dun waardoor je moet oppassen dat deze niet van je huid ‘glijdt’. Verder schuimt hij prima en doet wat ie moet doen. En daar is ook alles mee gezegd 🙂 Geen hele bijzondere douchegel als je het mij vraagt.

Ingrediënten

Kokos douchegel : Water, kokosnoot en maïssuiker zeep, kokosnectar*, aloë vera*, diglycerine, zout, parfum (natuurlijke essentiële oliën en extracten), zoete sinaasappelolie*, vitamine E. * = biologisch.

Kokos bodylotion : Water, groente versterkers en stabilisators, olijfolie*, karitéboter*, aloë vera*, glycerine**, maïszetmeel*, abrikoospitolie*, kokosolie*, jojoba-olie*, parfum (natuurlijke essentiële oliën en extracten), zoete sinaasappelolie*, hyaluonic zuur, bisabolol, magnoliabast extract, vitame E. * = biologisch. ** = gemaakt van biologische ingrediënten.

Kokos shampoo : Water, kokosnoot en maïssuikerzeep, kokosnector*, aloë vera*, zoete sinasapple olie*, zeewierextract*, madeliefextract, parfum (natuurlijke essentiële oliën en extracten), zout, polysaccharide, vitame E, magnoliabast extract. * = biologisch.

Kokos leave-in conditioner : Water, aloë vera*, groente-olie producten, kokosnectar*, glycerine**, parfum (natuurlijke essentiële oliën en extracten), zoete sinaasappelolie*, magnoliabast extract. * = biologisch. ** = gemaakt van biologische ingrediënten.

Mijn mening

Ik ben zowel positief, als negatief over de producten. Toen ik hoorde dat het producten waren met kokosgeur was ik laaiend enthousiast. Ik dacht aan zon, vakantie, een tropisch eiland… je weet wel 😉 Maar toen ik eraan begon te snuffelen viel het eigenlijk een beetje tegen. De kokosgeur vind ik echt minimaal, en bij sommige producten ruik ik het helemaal niet terug. De werking is uiteindelijk het belangrijkste, maar stiekem kan ik een lekkere geur toch ook wel heel erg waarderen. Wat dat betreft was ik dus wel een beetje teleurgesteld…

De producten an sich zijn wel erg fijn! Zeker de body lotion, en de leave in spray conditioner vind ik goed. De body lotion is niet te dik of heel plakkerig, maar verzorgt mijn huid wel erg goed. De leave in spray conditioner maakt mijn haar zacht en klitvrij, toppie! De douchegel vind ik ook prima, maar niet heel erg bijzonder. Ik bedoel, een douchegel is een douchegel, wat betreft werking. Wat het verschil hierin maakt kan verpakking, geur, kleur of textuur zijn. Hierin blinkt hij – naar mijn mening – helaas niet echt uit, vooral omdat de geur enorm neutraal/basic is.

Prijs en verkrijgbaarheid

Kokos douchegel € 5,99
Kokos bodylotion € 8,39
Kokos shampoo € 5,74
Kokos leave-in conditioner € 5,84

Producten van Urtekram zijn onder andere verkijgbaar bij Ekoplaza, maar ik heb ze ook gespot bij de online drogist.