• October 20, 2021

Bloggen. Het is een leuke hobby hoor, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Als je zelf een blog hebt herken je dit vast wel 😉 Bloggen is zoveel meer dan slechts ‘een artikeltje typen’, en daarom wil ik middels dit artikel vertellen hoe het écht zit. Ik vertel je 9 dingen die je moet weten voordat je een blog begint.

img_4378

Bloggen wordt vaak onderschat. Ook in mijn omgeving zijn er nog geregeld misverstanden of zelfs vooroordelen. Als je je nieuwe schoenen laat zien krijg je de vraag “heb je zeker weer gekregen” of “ik denk dat ik ook maar ga bloggen, lijkt me wel leuk alle ‘free goodies’.” Jongens, zo werkt het niet hoor! Het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Dus mocht je overwegen een blog te beginnen is dit artikel wellicht wel handig. En oh, neem het artikel wel met een korreltje zout 😉

1. Bloggen kost veel tijd

Jep, een stuk meer dan je zou denken. Als je in een lekkere flow zit heb je zo een artikel geschreven, maar zeker bij reviews kost het toch wat meer tijd. Denk maar eens aan SEO instellingen, inplannen op social media, foto’s maken voor bij het artikel, maar ook je mail bijhouden en reacties beantwoorden. Bloggen. Kost. Veel. Tijd. – Punt.

2. Balans vinden tussen je blog en ‘de rest’ is soms lastig

Ik herken het maar al te goed. Met vlagen zit ik zo’n lekkere blog-flow dat ik soms een beetje doorsla. Dan wil ik meer publiceren omdat ik tijdelijk meer tijd heb of andere dingen schieten erbij in omdat ik liever aan mijn blog werk. Balans vinden kan soms best lastig zijn. Bloggen is nou eenmaal een leuke hobby en zorgt ervoor dat je altijd bezig kan blijven. Ik ben soms ook nog zoekende naar die balans, maar gelukkig gaat dat steeds beter.

3. Bloggen kan je onzeker maken

Er zijn tig bloggers, en nog dagelijks komen er nieuwe blogs bij. De ene blog groeit lekker door terwijl de ander maar moeilijk op gang komt. Jezelf met een ander vergelijken is menselijk. Dus dat je jouw blog vergelijkt met die van een ander is niet zo gek. Ik heb daar in het verleden ook wel last van gehad, maar gelukkig is dat nu nog minimaal en/of met vlagen. Ik schreef er een artikel over.

4. Je offline leven lijdt onder je blog

Ik zeg niet dát het gaat gebeuren, maar het kan. Ik heb me hier ook schuldig aan gemaakt. Dat ik mezelf erop betrapte dat ik soms ‘liever’ een artikel schreef in plaats van de deur uit te gaan. Te gek eigenlijk, als ik hier zo over nadenk. Natuurlijk is je blog je hobby, maar mensen in je omgeving moeten hier eigenlijk geen last van hebben 🙂 Uiteindelijk is je offline leven toch wat belangrijker dan al het ‘online gebeuren’.

5. De blog-wereld is hard en oneerlijk

Soms gebeuren er in blog-land best oneerlijke dingen. Met de juiste connecties lijk je namelijk overal binnen te komen. Soms gaat het niet enkel om talent, maar ook om geluk en connecties. Heb je geen uitnodiging ontvangen voor dat ene event? Blogvriendin A zorgt wel voor een plekje op de gastenlijst. Tegenwoordig geef ik hier niet meer zoveel om, maar nog geregeld verbaas ik me over bepaalde dingen.

6. Er is geen kant-en-klare handleiding over bloggen

Je zult een hoop dingen zelf moeten uitzoeken en ondervinden. Hoewel ik later ook wat hulp heb gehad, heb ik in het begin alles zelf moeten uitvogelen. En eigenlijk vind ik dit ook meer dan prima. Dan heb je toch de meeste eer van je werk, toch?! Je kunt wel om informatie lopen schooien bij andere bloggers, maar dat is toch ook niet helemaal de bedoeling. Tegenwoordig zijn er heel veel blogs over bloggen waar je een hele hoop info kunt vinden.

7. Begin een blog met de juiste intenties

Wil je een blog starten omdat je denkt dat je op die manier makkelijk aan gratis spullen komt? Begin dan vooral niet!
Het is – over het algemeen – niet zo dat je binnen 3 weken al tig perspakketjes ontvangt, dus ik zal je alvast uit die droom helpen 😉 Zoals ik al eerder zei is een blog hard werken en moet je toch eerst wat opbouwen voordat je samenwerkingen hebt. Vind je het leuk om te schrijven en/of bijvoorbeeld je liefde voor make-up of fashion te delen? Dan zeg ik “doen”!

8. In je ‘blog-carrière’ zul je genaaid worden

Je wordt genaaid. Is het niet door een blog collega, dan is het wel door een bedrijf. Er zijn namelijk een hoop bedrijven die kennelijk niet echt snappen hoe het hoort. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar helaas werkt dit niet zo. Toen ik begon met bloggen stond ik er echt niet zo bij stil, maar inmiddels weet ik wel een beetje wat ik kan verwachten en hoe ik ervoor zorg dat een bedrijf mij niet zomaar naait. Duidelijke afspraken maken vooraf is hier een voorbeeld van.

9. Wat op het internet staat is openbaar

Denk goed na wat en hoeveel je deelt online. Ook die vervelende collega of je ex bestie waar je geen contact meer mee hebt kunnen meelezen 😉 Bepaal dus voor jezelf wat je deelt en in welke mate voordat je later spijt krijgt hiervan. En niet alleen wat je deelt over jezelf, maar bijvoorbeeld ook mbt foto’s van anderen.


Heb jij nog iets toe te voegen aan dit lijstje? Let me know!

Liefs Nina 

Volg Simplynspecial | Bloglovin’InstagramFacebook Twitter – Pinterest

0