• October 25, 2021

Introverte mensen zijn maar saai, ze houden niet van praten en hebben ook nog eens een sociale achterstand. Allemaal misverstanden! Ik ben ook introvert, maar houd wel van praten 😉 Vandaag wil ik jullie vertellen over mijn struggles, en hoe ik hiermee om probeer te gaan.

img_4033Ik weet niet beter dan dat ik al mijn hele leven introvert ben. Voor de beste beschrijving heb ik even opgezocht wat de exacte betekenis is. Op Wikipedia kwam ik de volgende omschrijving tegen : Introverte mensen zijn rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet gauw thuis. Zij zijn liever alleen dan in een groep. Kwaliteiten zijn: Rustig, Bescheiden, Bedachtzaam, Doorzetter, Geduldig, Zorgvuldig, Kan goed luisteren, Gedisciplineerd, Toegewijd, Kan goed analyseren. Valkuilen zijn: Aarzelend, Onzichtbaar, Traag, Koppig, Passief, Pietluttig, Gesloten, Star, Afstandelijk, Te kritisch.

Introvert zijn wanneer je in gezelschap bent

Als je introvert bent dan houd je jezelf vaak op de achtergrond. Je vindt het al gauw te druk, en hoe drukker je omgeving is, hoe stiller jij wordt. Althans, dat is mijn ervaring. Zeker wanneer ik een nieuwe omgeving ben. Dan kijk ik altijd eerst de kat uit de boom voordat ik een beetje los kom. Nu wil ik niet zeggen dat ik op sociaal gebied achter loop ofzo, maar sociale gelegenheden kosten me stiekem wel wat energie. En dan doel ik niet op een avondje met vriendinnen, maar meer op feestjes waar ik bijna niemand ken, of bijvoorbeeld persevents. Ik stap niet snel op iemand af omdat ik dit lastig en/of ongemakkelijk vind, terwijl ik dat soms graag zou willen.

Mensen hebben een mening over je

Ik denk dat ik dit nog het lastigste vind. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld over mensen die introvert zijn. Vaak wordt er gedacht dat je zo stil bent omdat je het niet naar je zin hebt, of soms zelfs dat je je te goed voelt en arrogant bent. Erg jammer, want zo zie ik mezelf helemaal niet. Maar doordat ik veel bezig ben met wat anderen zouden kunnen denken ben ik vaak nog meer in mezelf gekeerd. Dan denk ik “ik zeg maar gewoon niks, dan kan ik ook niks verkeerd doen”. En ik denk dat mensen juist een mening vormen wanneer je niks zegt, dan wanneer je wel gewoon van je laat horen.

Er zijn dus een hele hoop vooroordelen over introverte mensen. Ontzettend onnodig! Als je de moeite neemt om een introvert persoon te leren kennen zul je zien dat er veel meer in zit, dan het in eerste instantie lijkt. Introversie is een begrip van een aantal eigenschappen die sommige mensen bezitten. Geen psychische aandoening, of wat dan ook 😉 Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom, en dat geldt ook voor introversie.

Mijn struggles

Wat ik vooral lastig vind is dat het introvert zijn me vaak beperkt. Er is zoveel dat ik zou willen doen of zeggen. Hele simpele dingen die voor een ander heel vanzelfsprekend zijn. Een babbel maken met een onbekende, of gewoon wat spontaner zijn in bepaalde situaties. Ik denk dat ik me het meeste stoor aan het feit dat introversie mij in mijn hoofd nog weleens bezig houdt. Dat ik heel veel bezig ben met anderen, in plaats van mij te focussen op mezelf. Ik ben nou eenmaal wie ik ben, en als ik ineens heel aanwezig en overdreven ga zitten doen, dan schiet ik daar ook niks mee op. Ik kan er maar beter mee leren omgaan en beseffen dat mijn vrienden mij leuk vinden om wie ik ben en dat het goed is zo.

Weet je wat het ook is? Ik ben van mening dat balans in je leven heel belangrijk is. Als iedereen extravert zou zijn, dan zou het ook een gekkenhuis worden. En andersom net zo. Er is niks mis mee, en wanneer ik mezelf accepteer om wie ik ben, dan zal een ander dat ook sneller doen.


Ik ben benieuwd, ben jij introvert of extravert? Of geen van beide, kan natuurlijk ook 😉

Liefs Nina 

Volg Simplynspecial | Bloglovin’InstagramFacebook Twitter – Pinterest

0