• October 25, 2021

Ik heb een haat-liefde verhouding met Instagram. Na een lange dag kan ik er echt van genieten om lekker doelloos door Instagram te scrollen. Dat ik even later weer gefrustreerd word van het feit dat ik soms foto’s van 2 dagen geleden tegen kom.. Grrr! Naast dat stomme algoritme zijn er nog een aantal punten die ervoor zorgen dat ik Instagram soms helemaal beu ben.

Instagram. Het is niet meer wat het was. Hoewel ik nog steeds veel tijd steek in Instagram vind ik het niet meer zo leuk als in het begin. Nu gaat het allemaal om perfectie en zoveel mogelijk volgers. De perfect gestylde plaatjes, allemaal met dezelfde filter voor een feed die met elkaar matched. Als blogger ben je voor bedrijven pas interessant als je een flink aantal volgers hebt. Althans, dat is vaak wel het geval. Dat die volgers gekocht zijn en diegene nooit reacties krijgt onder foto’s, daar hoor je niemand over.. Dan dat hele algoritme, en shadowban gezeur.. Ik word er niet vrolijk van!

Algoritme

Waar is de goede oude tijd? Dat je nog door je feed kon scrollen en foto’s te zien kreeg op chronologische volgorde?! Kan het me al bijna niet meer herinneren! Ik wil gewoon alles zien, niet alleen van bepaalde mensen. Soms wil ik op een foto reageren en dan zie ik ineens dat de foto al van 2 dagen geleden is. Zucht. Sorry, maar daar heeft toch niemand wat aan. Ik vind het zo jammer dat Instagram bepaalt wat ik te zien krijg, en wat niet. Ik volg mensen omdat ik graag foto’s wil checken, wel zo leuk als ik dan ook alles te zien krijg. Ik heb echt het gevoel dat ik een hoop mis, jammer! Ik snap de gedachte erachter wel ergens, maar ik denk dat veel mensen hier niet bepaald blij mee zijn. Algoritme, you suck big time!

Volg/ontvolg spelletjes

Moet ik dit eigenlijk nog verder toelichten? Ik denk dat iedereen er weleens mee te maken krijgt. Denk je “hey, een nieuwe volger!” Leuk account, dus je volgt terug. De volgende dag heb je alweer een unfollow te pakken van diezelfde persoon. STOP. HIERMEE! Ten eerste : denken die mensen dat je dit niet door hebt?! Tegenwoordig zijn er talloze apps om te checken wie jou ontvolgt. Eerst zag ik het nut niet in van deze apps, maar nu check ik regelmatig wie mij ontvolgt. Sorry, maar dat soort mensen ontvolg ik dan net zo hard. Als mijn account je aanspreekt prima, maar volg mij niet om zelf maar extra volgers binnen te harken. Ik weet nog dat ik een meisje eens hierop aansprak en ze doodleuk vertelde dat dit kennelijk echt werkt en dat ze op haar andere account al weet ik veel hoeveel duizenden volgers heeft. Triest.

Nep reacties

Dat je volgers en likes kunt kopen wisten we al. Maar dat er nu ook al bots zijn die reacties voor je plaatsen?! Het moet niet gekker worden! Ik heb al de gekste reacties voorbij zien komen. Toen ik eens een hele persoonlijke foto deelde inclusief caption en toen een reactie ontving met “love it babe”. Echt van die korte, nietszeggende flut reacties waar niemand wat aan heeft. Je herkent ze meteen!

Shadowban

De term shadowban is voor mij nog vrij nieuw. Het schijnt dus dat je vanuit Instagram een ban kunt krijgen. Zowel op bepaalde foto’s, als op je account zelf. Als je een shadowban hebt ben je niet vindbaar op de hashtags die je hebt gebruikt. Beetje krom, wat dat is juist de bedoeling van het gebruik van hashtags. Deze ban kun je krijgen door (onder andere) een langere tijd dezelfde hashtags te gebruiken, door teveel reacties te plaatsen en/of teveel mensen in een korte tijd te volgen. En zo zijn er nog een aantal punten die je een shadowban kunnen opleveren. Mocht je meer info hierover willen verwijs ik je naar het artikel wat Northflix hierover schreef. Zij heeft research gedaan en kan je hier veel meer over vertellen 😉

Regeltjes

Ik vind het jammer dat Instagram zo veranderd is de laatste tijd. Het algoritme, de shadowban. Je mag niet meer dan 30 hashtags, en het liefst niet steeds dezelfde… Als je een bedrijfsaccount hebt ben je schijnbaar ook minder ‘zichtbaar’ en schijn je ook minder snel te groeien. Ook kan het gebruik van Instapods weer nadelig zijn.. Ga zo maar door! Van allerlei vage ‘regeltjes’ waar je je aan dient te houden. Pff, het wordt er niet leuker op zo. Ik vind het oprecht jammer dat Instagram van dit soort richtlijnen in het leven roept.

Ook al vind ik Instagram soms nog zo vervelend… Voorlopig zijn we nog niet van elkaar af 😉 Kan het momenteel nog niet missen, haha.


Herken jij je hierin? Of juist niet?

Liefs Nina 

Volg Simplynspecial | Bloglovin’ – Instagram – Facebook – Twitter – Pinterest

0