• October 20, 2021

Ik denk dat we allemaal weleens te maken krijgt met periodes waarin we niet lekker in ons vel zitten. Momenteel zit ik middenin zo’n periode. Nu kan ik ervoor kiezen om bij de pakken neer te zitten, maar ik kan ook proberen ervoor te zorgen dat ik weer me lekker voel. Hoe ik dat doe, en hoe jij dit ook kunt doen vertel ik je in dit artikel. Ben je klaar om je dipje de das om te doen?

Ik weet niet of het mijn herfst/winterdip is, of ik dat ik gewoon in een dipje zit, maar het is jullie vast niet ontgaan dat ik de laatste tijd niet zo lekker in mijn vel zit. Gelukkig gaat het langzaam de goede kant op en voel ik me steeds beter. Toch ben ik de laatste tijd nog geregeld erg moe, snel geprikkeld, voel ik me down, en voel ik me gewoon niet zo happy. In principe is daar natuurlijk niets mis mee, en ook niets om je voor te schamen. Maar zo’n dipje is natuurlijk alles behalve fijn en dat is ook de reden dat ik er alles aan wil doen om er zo snel mogelijk ‘vanaf’ te zijn. Niet lekker in je vel zitten is namelijk geen pretje. Het kost je negatieve energie en zorgt ervoor dat je niet of nauwelijks kunt genieten van de leuke dingen in het leven. De laatste tijd heb ik hier veel over nagedacht en gekeken wat ik kan doen om mezelf beter te voelen. Met dit artikel hoop ik jou te inspireren en wellicht ook te helpen wanneer jij niet zo lekker in je vel zit.

Stel prioriteiten

Kijk naar wat voor jou belangrijk is. Maak desnoods een lijstje, maar bepaal in ieder geval voor jezelf welke dingen belangrijk zijn en wat wel even kan wachten. Of dit nu geldt voor taken in het huishouden of voor andere dingen die je gedaan wil hebben. Bepaal wat voor jou prioriteit is en probeer hiernaar te handelen. Ook als dit betekent dat je soms een ander teleur moet stellen. Sommige dingen of afspraken kunnen best eventjes wachten, toch?! Door prioriteiten te stellen kun je wat meer rust in je hoofd creëeren waardoor het makkelijker is om weer wat overzicht te scheppen in je hoofd.

Do more of what makes you happy

Klinkt best vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Vaak zijn we bezig met het voldoen van andermans verwachtingen en verliezen we daarbij uit het oog waar het echt om draait. Hetgeen waar we nu echt gelukkig van worden. Hoewel ik het heel lastig vind probeer ik me tegenwoordig steeds minder aan trekken van wat anderen denken. Ik wil meer doen waarvan ik gelukkig word zonder me daar rot over te voelen, of bang te zijn dat anderen het misschien vreemd of raar zullen vinden. Uiteindelijk gaat het toch om waar ik gelukkig van word.

Zeg vaker ‘nee’

Dit is een heel lastig puntje, dat weet ik uit eigen ervaring 😉 ‘Nee’ zeggen lijkt zo makkelijk, maar is soms zo moeilijk! Ik vind het erg lastig om ‘nee’ te moeten zeggen omdat ik niemand teleur wil stellen. Ik heb het gevoel dat ik een ander teleur stel wanneer ik ergens niet op in kan gaan omdat ik dan in de knoei kom met mijn eigen planning. Wat ik op zo’n moment probeer voor ogen te houden is waaróm ik soms ‘nee’ zeg. Soms dan heb ik bijvoorbeeld zo’n drukke week met werk en andere verplichtingen dat ik af en toe echt even bij moet tanken. Ik weet dit van mezelf en het is beter om hier rekening mee te houden voordat ik mezelf weer voorbij loop. Dit houdt wel in dat ik niet overal op in kan gaan. Soms kan ik niet naar die ene verjaardag en soms moet ik gewoon eens ‘nee’ zeggen.

Make sure that when you say ‘yes’ to others, you’re not saying ‘no’ to yourself.

Cijfer jezelf niet weg

Ik ben een ster in mezelf wegcijferen, ik geef het toe. Vaak ben ik – onbewust – vooral bezig met hetgeen waarvan ik denk dat mensen van me verwachten. Ik zeg niet zo snel ‘nee’ en wil vooral niemand teleurstellen. Dit voelt namelijk als falen, en dat mag natuurlijk niet gebeuren. Ik probeer alle ballen omhoog te houden, maar besef me steeds vaker dat dit helemaal niet realistisch is. Je kunt nu eenmaal niet overal in goed in zijn en altijd alles goed doen. Doordat ik dit wel probeer cijfer ik mezelf weg en weet ik soms niet eens meer wat ik écht wil. Mijn eigen gevoel ligt soms zover op de achtergrond dat ik soms moeite heb om bij mijn eigen gevoel te komen en te voelen wat ik nu precies wil.

Vraag hulp

Ik ben snel geneigd om dingen voor me te houden omdat ik een ander niet wil ‘opzadelen’ met mijn eigen shit. Niet alweer. Ik wil niet dat men denkt “heb je haar weer hoor, met haar gezeur en problemen”. Dit zijn mijn eigen negatieve gedachten, maar dit zorgt er wel voor dat ik niet altijd kenbaar maak dat het niet goed gaat. Hierdoor houd ik de schijn op, en daar schiet ik natuurlijk helemaal niks mee op. Daarom vind ik dit ook zo’n belangrijk puntje. Hulp zoeken is ook een hele stap, maar wel één die soms nodig is. Of die hulp nu inhoudt dat je gaat praten met een vriendin, of misschien zelfs een psycholoog, dat maakt helemaal niets uit. Kijk vooral naar waar jij behoefte aan hebt en neem die stap! Hulp vragen is niet zwak of stom, maar juist enorm krachtig als je durft toe te geven dat je het niet alleen kan.

Ga de natuur in voor een wandeling

Misschien niet de meest voor de hand liggende tip, maar wel ontzettend effectief : ga de natuur in! Als ik niet lekker in mijn vel zit dan sluit ik mezelf het liefste op in huis, onder een deken, of zelfs in bed, en heb ik geen zin om de deur uit te gaan. Het is even een drempel die je over moet, maar als ik dan eenmaal buiten ben denk ik “wat fijn, even wat frisse lucht opsnuiven”. Loop een blokje om en geniet even van de rust om je heen. Telefoon weg en gewoon even helemaal niks. Het is zo fijn om even tot jezelf te komen en alleen te zijn met enkel je gedachten.

Zoek afleiding

Ik zeg niet dat je je negatieve gedachten weg moet stoppen want dat werkt niet. Soms kan het juist goed zijn om hieraan toe te geven. Maar wat vaak ook enorm kan helpen is het zoeken van afleiding. Ga er even op uit om iets leuks te ondernemen! Ga lekker de stad in voor een shopsessie, of ga spontaan naar de bios. App je vriendin of ze zin heeft in een drankje. Het kan van alles zijn! Al is het maar een gezellige meidenfilm op Netflix. Het gaat erom dat je even niet bezig bent negativiteit en jezelf bezighoudt met leuke dingen.


Wat is jouw ultieme tip om beter in je vel te zitten?

Liefs Nina 

Volg Simplynspecial | Bloglovin’ – Instagram – Facebook – Twitter – Pinterest

0